9 Ekim 2014 Perşembe

MILANO-COMO GEZILECEK YERLER

Milano

Moda ve finans merkezi olan Milano, hareketli ve ciddi bir şehirdir. Çekici olmaktan ziyada şıktır. Yaratıcı olmaktan çok varlıklı bir şehirdir. İtalyan ekonomisinin can damarıdır. Antik dönemden beri ticaret merkezi ve güçlü hanedanlar için ödül olmuştur. 
Milan Cathedral - Duomo
Dünyanın en büyük Gotik kiliselerinden biri olan Duomo, kent merkezinde yer alır. 14. yy’da yapımına Prens G.G. Visconti emriyle başlatılan kilise, 500 yıl sonrasına kadar tamamlanamamıştır. 135 adet kule külahı, sayısız heykelleri ve çatısıyla göz alıcıdır. Ön cephesi Gotik’ten Rönesans’a ve Neo-Klasik tarza kadar çeşitlik tarzları birleştirir. Apsis pencerelerindeki adam yutan yılan amblemi Visconti ailesinin amblemidir. 
Piazza del Duomo
Kentin ana meydanıdır ve  adını meydanda yer alan büyük kiliseden alır.
Castello Sforzesco 
Frencesco Sforza tarafından inşa ettirilmiştir. Rönesans dönemi saray, bir dizi avludan oluşur. Bramante ve Filarete’nin tasarımı olan Cortile della Rochetta, en güzellerinden biridir. Günümüzde uygulamalı sanatlar, arkeoloji ve sikkelerle ilgili sergilerden başka Civiche Raccolte d’Arte yer alır. 
Parco Sempione
Yaklaşık olarak 47 dönümlük bir alana yayılmış olan park, eski Visconti Dükalık bahçesinin bir bölümüdür. Park 15. yy’da Sforzalar tarafından bir avlak olarak kullanılmak üzere 300 dönüme genişletilmiş. Bugünkü park ise E. Alemagna tarafından 1890-93 yıllarında İngiliz bahçeleri tarzında düzenlenmiş. Parkta, F. Barzaghi’nin III. Napoléon anıtı, De Chirico’nun metafizik düzenlemeleri Gizemli Banyolar, kükürtlü su çeşmesi ve 1932 yılında Gio Ponti’nin çelik borulardan inşa ettiği kule Torre del Parco dikkat çeker. 
Galleria Vittorio Emanule II 
Galleria Vittorio Emanuele II, Milano’nun oturma odası olarak bilinen bir alışveriş merkezidir. Mimar G. Mengoni tarafından 1865 yılında tasarlanmış olan bu yapı, latin haçı formundadır ve cam-metal karışımı muazzam bir çatısı vardır. İtalya’daki bu yöntemle inşa edilmiş ilk tavandır. Sekizgen biçimli merkezinde dört kıtayı temsil eden mozaikler zodyak sembolleriyle süslüdür. 
Teatro alla Scala
Neo-Klasik tiyatro binası bilinen adıyla La Scala, 1778 yılında açılmıştır. Avrupa’nın en geniş sahnesine sahiptir. 

Como

Como’nun merkezinde Piazza Cavour yer alır. Hemen yakınında 14. yy’dan kalma Duomo yükselir. Burada 15. ve 16. yy rölyefleri, resimler ve mezarlar görülmeye değer. 18. yy’dan kalma kubbe, Torino’nun ünlü Barok mimarı Juvarra’nın eseridir. Duomo’nun yanında dış cephesi beyaz, pembe ve gri mermerden yapılmış 13. yy tarihli Broletto (şehir kulübü) ile Torre del Comune yer alır. 
Tremezzo’da yer alan Villa Carlotta bahçeleriyle ünlü bir 18. yy yazlık evidir, heykel koleksiyonu bulundurur. Lecco’daki Villa Manzioni ise Alessandro Manzioni’nin çocukluğunun geçtiği evdir. 
Maggiore Gölü, İsviçre Alpleri’ne kadar uzanan büyük bir alana yayılır. Lago di Como’nun ortasında, gölün koruyucusu Kardinal Carlo Borromeo’nun adıyla anılan Borromeo adaları yer alır. İsviçre sınırına yaklaştıkça göl ıssızlaşır, ancak kıyı boyunca çekici villalar yer almaya devam eder.

Temiz ve güzel bir otel. Tren istasyonuna 10dk mesafede. Elinizde yükünüz yoksa merkeze de yürüyerek 15dk'da ulaşabiliyorsunuz. Bulunduğu bölgede büyük oteller ve apartlar bulunduğu için güvenlik problemi yok. 
Otelin resepsiyon kısmı ve odaları yenilenmiş. Ancak koridorlar, eski halinden kalma. Personeli ilgili. Fiyat açısından da gayet uygundu. Tavsiye edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder